Minor Offshore Energy

Tijdens de minor Offshore Energy leer je alles over de verschillende specialismen in de olie- en gasindustrie. Je maakt kennis met deze wereld in het kloppende hart voor de offshore: Den Helder. Deze energiestad kent een rijke traditie in het hbo-onderwijs voor de on- en offshore energiesector. De minor is in nauwe samenwerking met de olie- en gasindustrie ontwikkeld. Je hebt daardoor intensief contact met het werkveld. Volop carrièrekansen dus!

Wat ga je doen?

Tijdens de minor bezoek je verschillende organisaties binnen de industrie. Deze organisaties delen hun ervaring en kennis met jou. Daarnaast werk je aan projecten die direct uit de praktijk komen. Gevestigde namen zoals Engie, TAQA Energy en Advisafe Risk Management participeren in deze minor. Daarnaast brengen verschillende servicemaatschappijen zoals Expro en Schlumberger je op de hoogte van de nieuwste technologieën en ontwikkelingen. Hierna kun je een goede keuze maken voor je toekomstige loopbaan, afstudeerproject of stage.

Inhoud programma

De minor bestaat uit 30 EC en is opgedeeld in de volgende modules:

 • Introductie olie- en gasindustrie
 • Health, Safety, Environment (QHSE)
 • Exploratie en boren
 • Exploitatie en productie
 • Putonderhoud

Toetsing

Je wordt getoetst aan de hand van opdrachten, tentamens en een presentatie. Daarnaast werk je aan een project dat je met een voldoende dient af te sluiten.

Lesrooster

De minor duurt 20 weken. Tijdens deze periode worden theorie en praktijk afgewisseld. Iedere week start met een veiligheidsmoment. De dag start om 9:00 uur en eindigt om 17:00 uur. De opleiding wordt afgesloten met een groepsopdracht uit de beroepspraktijk.

Dylan Evers

“Wat ik interessant vind is dat je les krijgt van de mensen uit het vak. Dat maakt het heel praktijkgericht. De presentaties van de bedrijven, zoals bijvoorbeeld Schlumberger en Halliburton, over de bedrijfsproces­sen vond ik erg boeiend. En het is leuk om eens ergens anders te zijn dan op school.”

Student Werktuigbouwkunde, Hogeschool Zuyd

Toelating

Je kunt je inschrijven voor deze minor als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je bent een derde- of vierdejaars hbo-student die een technische opleiding volgt (bijv. Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Scheepsbouwkunde, Engineering Design & Innovation, Integrale Veiligheidskunde en Chemische Technologie). Bij voorkeur voldoet de opleiding aan het competentieprofiel van een ‘bachelor of Engineering’ of ‘bachelor of Applied Science’.
 • Je bent student Technische Bedrijfskunde  met een mbo-techniekvooropleiding.
 • Je bent derde- of vierdejaarsstudent Civiele Techniek.

Behoor je niet tot bovengenoemde groepen, maar wil je de minor wel graag volgen? Neem dan vooral contact op, dan kijken we naar de mogelijkheden!

Aanvullende informatie

Locatie van de minor is Den Helder. Voor informatie over huisvesting kun je contact opnemen met Brigitte van den Berg (e-mail: bvandenberg@wsdh.nl, telefoon: 0223-677747).

Houd voor deze minor rekening met de volgende kosten:

 • Huisvesting
 • Reiskosten voor brancheverkenning (excursies)
 • Officieel VOL_VCA tentamen certificering

Deze minor wordt verzorgd door NHL Hogeschool (NHL), Van Hall Larenstein (VHL) en Maritime Campus Netherlands (MCN).

Inschrijven

Externe studenten kunnen zich aanmelden via Kies Op Maat en studenten van de NHL kunnen zich direct bij Betty Johanns aanmelden (betty.johanns@hvhl.nl). 

Meer weten?

Wil je meer informatie over de minor Offshore Energy, neem dan contact op met:

Betty Johanns
betty.johanns@hvhl.nl