Mijn kind gaat studeren, hoe kan ik helpen?

Je zoon of dochter is bijna klaar met de havo, het vwo of een mbo-opleiding en wil gaan studeren. Hoewel je kind uiteindelijk zelf een studiekeuze maakt, kun je hem hierbij goed helpen. Wij hebben een aantal tips voor ouders op een rij gezet.

Tip 1: Denk mee met je kind

In alle fases van het studiekeuzeproces kun je als ouder meedenken met je kind. Vraag naar interesses, wensen en ambities en stimuleer en motiveer hier over na te denken.

Tip 2: Bedenk welk onderwijs past bij je kind

Iedereen leert anders. De één studeert heel zelfstandig, de ander het liefst in een groep. De één begint met theorie, de ander met de praktijk. Hoe leert jouw kind het liefst? En past de opleiding bij de capaciteiten van je kind?

De NHL heeft praktijkgericht onderwijs en de studenten werken vaak in teams aan praktijkopdrachten. Daardoor leert je zoon of dochter snel wat het bedrijfsleven van hem verwacht en krijgt je kind een goed beeld van het toekomstige beroep.

Tip 3: Onderzoek het beroep

Je kind kiest op basis van enthousiasme en gevoel, jouw rol als ouder kan meer rationeel zijn. Wat zijn de beroepsmogelijkheden in de gekozen richting? Is er werk te vinden in het beroep?

Tip 4: Vergelijk de hogescholen

Zoek uit waar de gewenste opleiding nog meer wordt aangeboden. Hoe is de sfeer van de onderwijsinstelling, de opleiding, de stad? Wat past het beste bij je kind? Kijk ook eens op Studie in cijfers: een onafhankelijke vergelijking van allerlei opleidingen.

Tip 5: Ervaar de opleidingen

Bezoek open dagen van verschillende hogescholen, ervaar de sfeer en praat met de docenten en studenten. Spoor je kind aan om een dagje mee te lopen met een student of mee te doen met Proefstuderen. Kijk voor meer informatie op onze pagina Voorlichtingsactiviteiten.

Tip 6: Doe tests

Je kind kan pas kiezen als hij weet wat hij wil en kan. Om dat te ontdekken, kan je kind allerlei tests doen: studiekeuzetests, beroepentests, interessetests. Op internet is van alles te vinden!

Tip 7: Oriënteer op de studentenstad

Wanneer je kind aan de NHL gaat studeren, gaat hij wellicht op zichzelf wonen. Spannend, ook voor jou als ouder! Leeuwarden is een middelgrote studentenstad. Woonruimte is goed te vinden en er zijn voldoende mogelijkheden op het gebied van horeca en uitgaan.

Leeuwarden bruist voor studenten!

Ons filmpje ‘Leeuwarden bruist’ geeft een goed beeld van de stad.

Tip 8: Neem de tijd

De juiste keuze maken is moeilijk, zeker als er veel keuzemogelijkheden zijn. Bijna niemand weet op zijn zestiende al wat hij wil worden, de meeste mensen ontdekken dat pas gaandeweg. En soms kan een kind echt niet kiezen of wordt het uitgeloot voor een opleiding. Dat is lastig, maar niet onoverkomelijk. Je kind kan ook kiezen voor een ‘tussenjaar’, waarin hij gaat werken of reizen. Dat biedt de mogelijkheid om zich nogmaals te oriënteren of om zekerder te zijn van de keuze.

Tip 9: Bezoek een ouderavond

Bij studiekeuze gaat de meeste aandacht uit naar de studiekiezer. Maar als ouder heb je vast ook allerlei vragen. Logisch, want er verandert veel als je kind gaat studeren. Bezoek daarom voordat je kind gaat studeren onze ouderavond. De NHL organiseert deze jaarlijks in het voorjaar. Je ontmoet daar andere ouders van studenten-in-spe, krijgt uiteenlopende informatie over studeren aan het hbo en kunt er terecht met al je eigen vragen.

Meer informatie over de Ouderavond

Nog vragen?

Je kunt altijd terecht bij ons Studieadviescentrum voor meer informatie of een persoonlijk advies: 058 251 1888, studieadvies@nhl.nl.