Marieke Vinckers

Marieke Vinckers (1977) deed de opleiding Communicatie en heeft haar eigen bedrijf Dittist. Ze geeft wel eens gastcolleges op de NHL.

Schrijven, organiseren en inspireren

“In 1997 ben ik begonnen met de opleiding Communicatie, omdat ik daar de afstudeerrichting Management en Organisatie wilde volgen. Dat sprak me enorm aan; het organiseren van evenementen. Uiteindelijk studeerde ik af in de richting Tekst en Publiciteit. Bij het bureau waar ik destijds stage liep, kon ik blijven schrijven. Daar heb ik het vak geleerd. In 2010 begon ik voor mezelf als freelance tekstschrijver. Schrijven is m'n lust en mijn leven, maar ik doe zoveel meer. Daarom heb ik onlangs mijn bedrijfsnaam veranderd in 'Dittist'. Vertaal dat simpelweg met: dit is wat ik doe. Van schrijven tot yoga, van fietsen tot vrij zijn. Deze zomer fiets ik op m'n Rijdende Bedstede een rondje door Noord-Nederland. Gewoon, omdat het kan. Zo komen al mijn passies samen: schrijven, organiseren en inspireren.”

Mensen van de werkvloer

“Om yogadocent te worden, rond ik dit jaar een intensieve yogaopleiding af. Wat me bij opleidingen altijd opvalt, is dat je wel alle vaardigheden en de theorie leert, maar niets op het gebied van ondernemerschap. De vraag ‘Hoe krijg ik nou straks opdrachtgevers als ik een eigen zaak begin?’, of in mijn geval nu: mensen die yogales bij me willen volgen? Het is in vier jaar geen enkele keer ter sprake gekomen. Terwijl dat nu juist zo essentieel is. Zelf werd ik tijdens mijn studie aan de NHL het meest geïnspireerd door gastcolleges van mensen uit de praktijk. Dan krijg je ontzettend veel zin om te gaan doen wat je wilt doen. Hop! De wereld in! Aan de slag!”

Zakelijke partners

“Mijn allereerste gastcollege gaf ik bij Communicatie, over de kunst van het interviewen. Bij International Studies mocht ik later een complete module verzorgen. Daar ontmoette ik studente Eline Wester, die na haar studie haar eigen evenementenorganisatiebureau begon. Zij ondersteunt mij nu als ik Davinckie's Inspiratie organiseer. Dat is zo gaaf, we begonnen als leerling/docent, raakten bevriend en werden ook zakenpartners. Ik schrijf haar webteksten, zij helpt mij organiseren en ondertussen delen we elkaars netwerk.”

In contact blijven

“Bij de opleiding CMD heb ik gastlessen gegeven voor de module Start je eigen onderneming. Daar ontmoette ik Richard van Denderen. Hij begon toen net met zijn internetbureau. We hebben contact gehouden en hij maakte in 2014 mijn website Flessenpostvanmika. Onlangs heeft hij mijn site voor Dittist ontwikkeld. Superblij mee. Het is zo tof om jonge mensen te ontmoeten en samen te werken. Met elkaar in contact blijven? Ik zeg: doen.”