Let op! NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool zijn gefuseerd. Ga naar de Social Work opleidingspagina op nhlstenden.com voor de juiste informatie.

Geïnteresseerd in de studie Social Work?

Ondersteun jij graag mensen bij het verbeteren van hun welzijn en welbevinden? Beschik je over een gezonde portie inlevingsvermogen en mensenkennis en zet jij anderen graag in hun kracht? Dan is de hbo-opleiding Social Work iets voor jou! Met de opleiding Social Work lever je een bijdrage aan het sociaal functioneren van mensen in hun omgeving.

Voordelen van de studie Social Work

 • Wij onderscheiden ons met een internationaal netwerk. We dagen je uit om je grenzen te verleggen door naar het buitenland te gaan en de verschillen die er zijn écht te ervaren. Een project in Polen, een studiereis naar Suriname of een stage in Zuid-Afrika: alles is mogelijk. Wij helpen je om jouw dromen waar te maken.
 • Persoonlijk contact staat bij ons voorop: essentieel voor een opleiding die met trots de naam Social Work draagt.
 • Leren doe je het beste door te doen, is onze optiek. Vandaar dat je vanaf dag één al aan de slag gaat met opdrachten uit het werkveld.
 • Wij lopen voorop als het gaat om innovatieve projecten, waarmee we inspelen op vragen uit het werkveld. Daarbij gebruiken we alle kennis die we als hogeschool in huis hebben, door multidisciplinair te werken in een learning community.
 • We halen bovendien regelmatig kennis van buiten naar binnen door lezingen van ervaringsdeskundigen te organiseren.

Dat doe je op drie verschillende niveaus. Binnen hun eigen vertrouwde omgeving, binnen een netwerk en binnen een gemeenschap. Eigen regie van de mens staat hierbij centraal.
Bij Social Work bevorder jij de samenhang en participatie van burgers en heb je aandacht voor thema’s zoals:

 • Sociale innovatie
 • Drang en dwang
 • Zingeving en ethiek
 • Wetgeving en juridische aspecten
 • Sociaal ondernemerschap

Past de opleiding Social Work bij jou?

Als social worker moet je om kunnen gaan met complexe situaties en moet je ethische afwegingen kunnen en durven maken. Daarbij is een open visie en respect voor mensen met andere opvattingen en achtergronden essentieel. Tijdens de bacheloropleiding Social Work word je zelf ook behoorlijk onder de loep genomen, je zult dus ook leren om kritisch naar jezelf te kijken.

De ideale student Social Work heeft:

 • Een ondernemende & onderzoekende houding
 • Het talent om contact te maken en te houden met mensen
 • Een uitnodigende houding om samen te werken

Eventuele vervolgstudies:

 • Master Social Work
 • Master Pedagogiek
 • Master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn

Studiekosten

Als student betaal je elk jaar een wettelijk vastgesteld bedrag aan collegegeld. Hoeveel collegegeld hangt af van een aantal factoren zoals je nationaliteit en je al behaalde diploma’s in het hoger onderwijs. In de meeste gevallen ligt het collegegeld rond de € 2.000,- per jaar. Meer info over het collegegeld vind je hier.

Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor boeken, readers en excursies. Voor de opleiding Social Work zijn de aanvullende kosten € 600,-.

Daarom kies je voor Social Work  

De opleiding Social Work spreekt je aan, maar je vraagt je misschien af waarom je deze opleiding juist aan de NHL zou moeten volgen. Daar zijn diverse redenen voor te bedenken, maar wij delen graag de belangrijkste met je:

Aansluiting ontwikkelingen werkveld
De opleiding Social Work sluit nauw aan bij actuele ontwikkelingen in het sociale domein.

 • Vanaf het eerste studiejaar kun je samen met jouw studiegenoten aan de slag met echte praktijkopdrachten. Dat doe je binnen één van onze tien leerbedrijven. Hier kun je de geleerde theorie direct toepassen in de praktijk. Je leert, geheel in lijn met Welzijn Nieuwe Stijl, om multidisciplinair samen te werken met andere disciplines in het werkveld. Via de volgende link vind je meer informatie over onze leerbedrijven: http://nhlleerbedrijf.twonline.nl
 • Onze lectoren behandelen actuele thema’s in het onderwijs. Sommige van je docenten maken deel uit van een kenniskring en ook als student kun jij zelf een bijdrage leveren aan praktijkgericht onderzoek in de lectoraten. Daarbij werk je samen met bedrijven of instellingen uit het werkveld aan een actuele vraag of ontwikkeling.
 • Samen met docenten, werkgevers, (gast)docenten, specialisten en lectoren creëer je een aantrekkelijke leeromgeving. Door samen met het werkveld opdrachten op te stellen, zorgt de opleiding ervoor dat jouw leeruitkomsten maatschappelijk relevant zijn en in de praktijk gebruikt kunnen worden. Wekelijks krijg je colleges over actuele welzijnstrends om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in jouw toekomstige vakgebied.
 • De Werkveld Advies Commissie geeft de opleiding input direct vanuit het werkveld: wat zijn actuele ontwikkelingen in het werkveld waar we mensen uit de praktijk mee kunnen helpen?

Leeuwarden is een leuke studiestad

Waarom kiezen voor Social Work in Leeuwarden? Met ruim twintigduizend studenten is Leeuwarden een bruisende studiestad. Je vindt hier betaalbare kamers, gezellige cafés en restaurants met studentenprijzen en verschillende studentenverenigingen. Daarnaast worden er volop activiteiten voor de studenten van Social Work georganiseerd rondom Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Soms heel zichtbaar, soms juist achter de schermen. Kortom: Leeuwarden biedt je alle ingrediënten voor een onvergetelijke studententijd!

Afstuderen

Als social worker kun je afstuderen in één van de drie uitstroomprofielen: Zorg, Welzijn en Samenleving en Jeugd. Daarnaast kun je kiezen voor de afstudeerrichting Jeugdzorgwerker. Je kunt de afstudeerrichting Jeugdzorgwerker volgen, wanneer je hebt gekozen voor het uitstroomprofiel Jeugd of voor de opleiding Pedagogiek . Ben je geïnteresseerd in het werken in de brede jeugdzorg, dan is het verstandig om voor deze afstudeerrichting te kiezen. Je kunt je dan namelijk aanmelden voor registratie tot jeugdzorgwerker.