Let op! NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool zijn gefuseerd. Ga naar de Communication en Multimedia Design opleidingspagina op nhlstenden.com voor de juiste informatie.

Studieopbouw Communication & Multimedia Design

Bij CMD leer je zelf op onderzoek uit te gaan en je gaat aan de slag met echte opdrachten uit het bedrijfsleven. Je werkt veel in projectgroepen. Je leert competentiegericht. Competenties zijn combinaties van kennis, houding en vaardigheden die bij het beroep van multimediadeskundige horen.

Meer informatie over studie en regels?
Wil je meer weten over de inhoud van de studie? Of ben je op zoek naar de regels voor studenten? Het antwoord vind je in het studentenstatuut. Het studentenstatuut bestaat uit twee delen:

 • Het instellingsspecifieke deel: geldt voor alle studenten van NHL Hogeschool
  Dit deel bevat relevante bepalingen van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) en een overzicht van NHL-regelingen.
 • Het opleidingsspecifieke deel: geldt alleen voor studenten van deze opleiding
  Dit deel geeft de inrichting van de opleiding aan en de onderwijs- en  examenregeling (OER) waarin de gang van zaken rond toetsen en examens is geregeld.

Het studentenstatuut kan voor een volgend studiejaar worden gewijzigd.

Studentenstatuut 2016/2017 (Instellingsspecifiek).pdf Studentenstatuut CMD VT 2016-2017.pdf

De informatie over deze opleiding is uitsluitend bedoeld voor oriëntatie. Op het tijdstip van inschrijving kan de inhoud van de opleiding zijn gewijzigd. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. 

Met één been in de praktijk

Bij de opleiding Communication & Multimedia Design leer je praktijkgestuurd. Je krijgt opdrachten van echte bedrijven. Je gaat zelf op zoek naar de theorie die je nodig hebt om een goed product af te leveren. De opdrachten zijn divers en wisselen voortdurend, maar enkele voorbeelden uit eerdere jaren zijn:

Videobooth-applicatie 3FM

Binnen CMD hebben studenten in opdracht van Corrino Media Group een videobooth-applicatie ontworpen voor 3FM’s Serious Request. De applicatie wordt nog steeds ingezet bij de inzamelingsactie voor het goede doel. Gulle gevers konden met de digitale videobooth in een korte boodschap vertellen waarom ze meededen aan de actie, en zo kon 3FM nog meer geld binnenhalen. 

Virtual reality GGZ Friesland

GGZ Friesland heeft in samenwerking met CMD-studenten een methode ontwikkeld om een virtual reality-bril in te zetten bij de behandeling van mensen met een angststoornis. De CMD’ers ontwikkelden een programma waarbij gebruik wordt gemaakt van de Oculus Rift, een virtual reality-bril die oorspronkelijk ontwikkeld is voor gamers en 360-graden driedimensionaal is.

Stage lopen? Dat doe je vanaf jaar 3!

In het derde jaar loop je ongeveer vijf maanden stage. Je stage is belangrijk voor je latere beroep als multimediadeskundige. Je werkt aan het beroepsprofiel dat je zelf hebt gekozen. CMD heeft veel contacten met goede stage-bedrijven in binnen- en buitenland.

Waar kun je stage lopen?

Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij:

 • BNN, RTL, 3FM of een andere omroep
 • Reclamebureau
 • Gamestudio’s zoals Grendel Games of Triangle Studios
 • Video productiebedrijven zoals 1Camera
 • Culturele instellingen zoals musea
 • Online bureaus zoals Friks en Coolminds

Stage ervaringen van studenten

“ Ik heb gewerkt aan een clip voor Armin van Buuren! ”

Nikki Fabery de Jonge liep stage bij Corrino Media

Minors binnen de studie Communication & Multimedia Design

Tijdens de opleiding Communication & Multimedia Design leg je een brede basis voor je latere beroep. Je kunt je specialiseren via minors. Hiermee kun je jouw vakkennis verbreden of verdiepen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit:

Game Design

Gek op gamen en benieuwd hoe een game in elkaar steekt? Tijdens deze minor maak jij een computerspel! Je bepaalt samen met je medestudenten hoe het spel eruit gaat zien, van het concept tot het eindproduct.

3D

Geïnteresseerd in 3D-vormgeving en animatie in multimediale toepassingen? Kies dan voor de minor 3D. Verhalende animaties, technische visualisaties en andere applicaties; er is altijd een grote diversiteit aan projecten waar aan gewerkt kan worden.

Transmedia Storytelling

Deze minor gaat over het creëren van een verhaalwereld aan de hand van diverse media, bijvoorbeeld via internet, films, boeken en games, of via televisie en een tablet. Elk medium vertelt zijn eigen unieke deel van het verhaal. Er bestaan zowel fictieve als non-fictieve transmediale producties. 

The Next Web

Je leert vernieuwende websites en apps maken. Er wordt veel aandacht besteed aan design en programmeren.

Art ’n’ Sound

In deze minor wordt de nadruk gelegd op de combinatie muziek, geluid en vormgeving. Er worden onder andere soundtracks gemaakt voor films en games. Ook is er een relatief grote groep bezig met College Radio. College Radio is een radiozender voor en door studenten.

Minors van andere opleidingen

Je hoeft niet altijd te kiezen voor een minor van jouw eigen opleiding. NHL Hogeschool biedt ook minors aan van andere opleidingen waarvoor je kunt kiezen. Minors die studenten Communication & Multimedia Design veel kiezen zijn:

 • Ondernemen
  Je richt je op alle facetten van het ondernemerschap. Niet alleen als zelfstandig ondernemer, maar ook als ondernemende medewerker. Het doel van de minor is het starten van je eigen bedrijf en/of het doen van een Maatschappelijk Verantwoord (MV) project naar eigen keuze.

 • Frisian Design Factory
  Je leert in deze minor hoe je innovatieve producten en diensten te ontwerpen. Deze minor maakt deel uit van de Design Factory Global Network: www.dfgn.org.

Minors van andere hogescholen

Wil jij je verdiepen in een vak buiten NHL Hogeschool? Via de site ‘Kies op Maat’ kun je als hbo-student minors volgen van andere hogescholen in Nederland. Als je voldoet aan de ingangseisen van een minor en je krijgt toestemming van beide hogescholen, dan kun je de minor volgen. Bekijk het aanbod van Kies op Maat.

X-Honours: programma voor studenten met ambitie!

Ben jij ondernemend en doe je het liever samen dan alleen? Wil je eXtra uitgedaagd worden? Dat kan! Je kunt aanvullend op je studie, samen met enthousiaste NHL-studenten van andere opleidingen, het X-Honours programma volgen. Hierin werk je aan uitdagende projecten voor en met bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar innovatieve oplossingen. Je bouwt een prachtig netwerk op. Deze ervaring is van grote meerwaarde op je cv!