Let op! NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool zijn gefuseerd. Ga naar de Communication en Multimedia Design opleidingspagina op nhlstenden.com voor de juiste informatie.

Geïnteresseerd in de studie Communication & Multimedia Design?

Een interactieve reclamecampagne voor een groot merk, een virtual reality experience voor mensen met psychische problemen of een programma-app met stijlvol design voor een muziekfestival…. Welke kant je ook op wilt, met de opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) ga je voor een innovatieve toekomst. Kies jij voor technische ontwikkeling, creatieve uitdagingen of juist allebei? Bij CMD Leeuwarden bepaal jij je eigen weg én leerroute.

Voordelen van de studie Communication & Multimedia Design

 • Ons onderwijsconcept “Jij bepaalt”. Omdat we geloven in ‘kennis ontwikkelen’ in plaats van ‘kennis stapelen’. Daarom werken we niet met een schoolse structuur waarin tentamens en colleges centraal staan.
 • Docenten zijn bij CMD coaches. Ervaringsdeskundigen, zielsverwanten, motivators, maar bovenal ‘blikopeners’ die naast je staan. Ze helpen om andere perspectieven te ontdekken.
 • Jij bent ‘in control’.

Ervaringen van studenten

Voordat je kiest voor de studie Communication & Multimedia Design is het fijn om te weten wat andere studenten van de opleiding vinden. Waarom hebben zij voor deze studie gekozen? En is CMD daadwerkelijk zo leuk als het lijkt? In het onderstaande filmpje vertellen studenten hoe zij deze opleiding aan de NHL ervaren.

Meer ervaringen van studenten

Past de opleiding Communication & Multimedia Design bij jou?

Bij de hbo-opleiding Communication & Multimedia Design in Leeuwarden word je opgeleid tot multimediaspecialist. Je ontwikkelt jouw eigen creatieve visie op vraagstukken. Hiermee ontwerp je  mensgerichte, betekenisvolle, digitale communicatiediensten, -producten en belevingen

De ideale student Communication & Multimedia Design beschikt over de volgende kenmerken:

 • Creatief en nieuwsgierig
 • Innovatief en ondernemend
 • Zelfstandig én een teamplayer

Studiekosten

Als student betaal je elk jaar collegegeld. Hoeveel collegegeld hangt af van een aantal factoren zoals je nationaliteit en je al behaalde diploma’s in het hoger onderwijs. In de meeste gevallen ligt het collegegeld rond de € 2.000,- per jaar. Meer info over het collegegeld vind je hier.

Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor boeken en studiemateriaal. Voor de opleiding CMD zijn de aanvullende kosten in het eerste jaar circa € 150,-. 

Daarom kies je voor Communication & Multimedia Design

De opleiding Communication & Multimedia Design spreekt je aan, maar je vraagt je misschien af waarom je juist deze opleiding aan de NHL zou moeten kiezen. Daar zijn diverse redenen voor te bedenken, maar wij delen graag de belangrijkste met je:

 • Bepaal zelf wat je leert!
  Bij de NHL-opleiding CMD geloven we erg in zelfsturing. Hiermee hebben we een uniek onderwijsconcept zonder vast lesprogramma of rooster. Het gaat om de vraag wat jij als student wil leren en welke vaardigheden daarbij horen. Aan de hand hiervan geef jij je eigen opleiding vorm. Natuurlijk sta je er niet helemaal alleen voor. De docenten staan voor je klaar om je te coachen en verder te helpen in je ontwikkeling.
 • Werken in community's
  Bij CMD Leeuwarden werk je praktijkgestuurd met échte opdrachtgevers. Hiermee bouw je aan een professioneel portfolio wat een pré is op de arbeidsmarkt. Je werkt zelfstandig en in teams. Jouw werk vindt zijn weg in de echte wereld. Je werkt samen met docenten en medestudenten uit verschillende jaren in community's. Hiermee vorm je een hechte club. Iedereen staat voor elkaar klaar. Samen organiseer je colleges, bespreek je werk, nodig je gastdocenten uit of bereid je excursies voor.
 • Leeuwarden is een leuke studiestad
  Waarom kiezen voor Communication & Multimedia Design in Leeuwarden? Met ruim twintigduizend studenten is Leeuwarden een bruisende studiestad. Je vindt hier betaalbare kamers, gezellige cafés en restaurants met studentenprijzen en verschillende studentenverenigingen. Kortom: alle ingrediënten voor een onvergetelijke studententijd zijn aanwezig!

Scores NHL Communication & Multimedia Design

Algemene tevredenheid 3,8 van de 5 sterren
Sfeer van de opleiding 4,3 van de 5 sterren
Algemene vaardigheden 4,2 van de 5 sterren
Stage ervaring 4,0 van de 5 sterren
Uitdagend onderwijs 4,1 van de 5 sterren
Contacttijd 0-6 uur per week

Bron: Nationale Studenten Enquête