Let op! NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool zijn gefuseerd. Ga naar de Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek opleidingspagina op nhlstenden.com voor de juiste informatie.

Geïnteresseerd in de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek?

Iets op kweek zetten en dan maar afwachten wat er groeit? Nee... de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek houdt toch écht meer in. Je wordt opgeleid voor werk dat van groot belang is voor mens en dier. Zo kan het later tijdens je werk gebeuren dat je een spoedonderzoek moet doen, zodat een arts een juiste diagnose bij zijn patiënt kan stellen. Een mensenleven kan dan van jouw gegevens afhangen. En de spectaculaire doorbraken in medisch onderzoek? Ook dat ligt op het terrein van Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek!

Ervaringen van studenten

Voordat je kiest voor de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek is het fijn om te weten wat andere studenten van de opleiding vinden. Waarom hebben zij voor deze studie gekozen? En is Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek daadwerkelijk zo leuk als het lijkt? In het onderstaande interview vertelt een student hoe zij deze opleiding ervaart.

“ Ik vind het een uitdaging om alles wat je leert toe te passen in de praktijk. ”

Baukje de Vries liep stage bij het UMC in Groningen.

Past de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek bij jou?

Bij de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek leer je meer op het gebied van scheikunde en biologie. Denk aan DNA, cellen, enzymen, het afweersysteem, bacteriën en virussen. En hoe deze aspecten een rol spelen bij ziekte en gezondheid.

De ideale student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek beschikt over de volgende kenmerken:

 • Analytisch
 • Zoekt graag naar oplossingen
 • Maatschappelijk betrokken

Samenwerking

De studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek is een unieke samenwerking tussen twee hogescholen: de NHL en Hogeschool VHL. Je volgt de studie op de locatie van Hogeschool VHL in Leeuwarden.

Daarom kies je voor de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

De hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek spreekt je aan, maar je vraagt je misschien af waarom je juist deze opleiding in Leeuwarden zou moeten kiezen. Daar zijn diverse redenen voor te bedenken, maar wij delen graag de belangrijkste met je:

 • Keuze uit uitdagende richtingen
  Tijdens de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek kun je kiezen uit uitdagende richtingen. Voorbeelden zijn:

  • Food Safety and Health
   Elke dag hoor of lees je wel iets over gezonde voeding. Voeding is een hot topic! Daarnaast is het belangrijk dat voedingsmiddelen veilig zijn. Is ‘food’ helemaal jouw ding, dan is dit jouw richting!

  • Biomedical Research
   Als je de richting Biomedical Research hebt gevolgd word je researchanalist en help je mee om een bijdrage te leveren aan het voorkomen en/of behandelen van ernstige ziekten.

  • Human Diagnostics
   De arts stelt zijn diagnose mede op basis van de medische analyse. Dat zijn jouw onderzoeksresultaten! Je voert analyses uit, soms als spoedonderzoek, in een diagnostisch laboratorium.

 • Leeuwarden is een leuke studiestad
  Waarom kiezen voor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek in Leeuwarden? Met ruim twintigduizend studenten is Leeuwarden een bruisende studiestad. Je vindt hier betaalbare kamers, gezellige cafés en restaurants met studentenprijzen en verschillende studentenverenigingen. Kortom: alle ingrediënten voor een onvergetelijke studententijd zijn aanwezig!

Studieprogramma

De studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek is een samenwerking tussen de NHL en Hogeschool VHL. Voor meer informatie over de opleiding en het studieprogramma linken we je door naar de site van Hogeschool VHL.