Veelgestelde vragen deeltijdstudies

Het Studieadviescentrum van NHL Hogeschool heeft de top 10 van de meest gestelde vragen en antwoorden voor jou op een rijtje gezet. Zit jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op het Studieadviescentrum.

Ik wil een deeltijdopleiding doen. Wat zijn mijn mogelijkheden?

NHL Hogeschool biedt circa 40 deeltijdopleidingen aan op twee verschillende niveaus: bachelor en master. Volg je liever een (korte) cursus of leergang? Ook dat kan bij de NHL. Kijk voor een volledig overzicht van alle deeltijdstudies in het opleidingsoverzicht.

Hoe lang duurt een deeltijdopleiding?

De duur van een opleiding hangt af van verschillende factoren. Associate degrees duren 2 jaar, bacheloropleidingen 4 jaar en masteropleidingen 2 à 3 jaar. Studenten die al eerder een hbo- of universitaire opleiding hebben afgerond, komen vaak in aanmerking voor een verkort traject. Ook verwante vooropleidingen en werkervaring kunnen vrijstellingen opleveren.

Kan ik een verkort traject volgen of vrijstellingen krijgen?

Dat hangt af van jouw vooropleiding en werkervaring. Veel opleidingen voeren een persoonlijk intakegesprek met aankomende studenten. Tijdens dit gesprek wordt bekeken of je in aanmerking komt voor een verkort traject. Ook kun je bellen met een contactpersoon van de opleiding. Meer informatie vind je bij de opleidingsinformatie.

Wanneer vinden de lessen plaats?

Informatie over de lestijden kun je vinden bij de opleidingsinformatie. Meestal worden de lessen ’s avonds gegeven. Bij sommige opleidingen vinden de lessen overdag plaats of moet je overdag stage lopen (denk bijvoorbeeld aan de lerarenopleidingen).

Wanneer start de opleiding?

De meeste bachelor- en masteropleidingen starten per 1 september. Bij sommige opleidingen is het mogelijk om in februari in te stromen. Voor meer informatie over februari-instroom kun je terecht bij het Studieadviescentrum. Cursussen en leergangen starten het hele jaar door.

Wat zijn de opleidingskosten?

De opleidingskosten bestaan voor een groot deel uit het collegegeld. De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van een aantal factoren. Het is bijvoorbeeld belangrijk of je al eerder een hbo- of universitaire opleiding gevolgd hebt? Meer informatie kun je vinden bij Studiekosten. Naast het collegegeld betaal je boekenkosten en kosten voor andere studiematerialen. De hoogte van deze kosten zijn afhankelijk van de opleiding die je gaat volgen.

Zijn er financiële regelingen waarvan ik gebruik kan maken?

Voor studenten die een lerarenopleiding volgen, zijn er verschillende financiële mogelijkheden, zoals de lerarenbeurs. Verder is het mogelijk om een deel van de studiekosten via de fiscus terug te krijgen. Meer informatie kun je vinden bij Studiekosten.

Ik heb geen diploma dat toelating geeft tot het hbo. Kan ik toch een opleiding doen?

Als je niet in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4), maar je bent wel 21 jaar of ouder, dan kom je in aanmerking voor het 21+ toelatingsonderzoek. Als je slaagt voor dit onderzoek, kun je worden toegelaten tot de opleiding van jouw keuze. Meer informatie kun je vinden bij Voldoe je aan de toelatingseisen?

Hoe schrijf ik me in voor een opleiding?

De inschrijving voor de bachelor opleidingen en de meeste masters verloopt via Studielink. Wil je je vooraf oriënteren op de opleiding, vraag dan een persoonlijk intakegesprek aan.  Tijdens dit gesprek kom je meer te weten over het studieprogramma, jouw vrijstellingsmogelijkheden en het carrièreperspectief. Wil je je aanmelden voor een cursus of leergang, kijk dan bij de cursusinformatie. Je vindt daar een aanmeldformulier.